Med vilje av stål og stor sjarm

12.11.2018
Sha Foto Runar Daler.jpg

De andre på asylmottaket lo av ham fordi han ville jobbe uten å få betalt. I dag er det Sha Ogalo (28) som kan le; med lærlingplass og egen leilighet han har kjøpt selv.

Tekst og foto: Runar Daler, Anleggsmaskinen

Han ante ikke hva som ventet ham da han kom fra Sentral-Afrika til kalde Norge i 2011, 21 år gammel. Ikke kunne han språket, ikke visste han noe særlig om landet han kom til og ikke kjente han noen her. Det eneste han visste var at han ville jobbe, og at han var villig til å ofre mye for å få det til. Sha Ogalos historie viser at det meste er mulig hvis man virkelig vil.

Skjebnens ironi

Vi møter Sha Ogalo en fin septemberdag midt i Lærdalsøyri, kommunesentret i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Han er på jobb hos maskinentreprenøren og MEF-medlem Voll Lunde Maskin AS, hvor han har fått lærlingplass. Det kan kanskje kalles skjebnens ironi at han holder på å grave, planere og klargjøre for asfaltering utenfor bygdas nye asylmottak. Det er nemlig ikke lenge siden han selv bodde på asylmottak.

– Da jeg kom til Norge, bodde jeg først i Oslo på mottak. De spurte på NAV om jeg hadde lyst til å jobbe. Jeg sa selvfølgelig ja; det skulle jo bare mangle. De sa at jobben var litt tung, men jeg sa: «Det går bra; jeg tar den jobben jeg får». Så spurte de hvor mange dager jeg ville jobbe. Der jeg kommer fra er det vanlig å jobbe sju dager i uka, så jeg sa at jeg i hvert fall kunne jobbe fra mandag til lørdag. Da lo de og sa: «Du kan ikke jobbe mer enn fem dager i uka. Til å begynne med kanskje du skal prøve to-tre dager i uka»? Men jeg hadde veldig lyst til å jobbe, til å komme ut og bli kjent med folk og se hvordan ting fungerer i Norge. Så jeg sa at jeg gjerne ville jobbe fem dager i uka, forteller en svært blid og positiv lærling til Anleggsmaskinen.

Les hele historien om Sha i Anleggsmaskinen. 

Kontakt oss

MEF
Postboks 505 Sentrum
0105 Oslo
Telefon: 22 40 29 00
E-post: firmapost@mef.no

Besøksadresse

MEF
Fred. Olsensgt. 3
0152 Oslo (NB! Kun besøksadresse)

Snarveier

Nyhetsarkiv
Medlemsoversikt
MEFs KS/HMS
Personvernerklæring
Intranett for ansatte