Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde. (Foto: Jørn Søderholm, Anleggsmaskinen)
Publisert: 9-09-2020

Arbeidstilsynet varsler landsdekkende aksjon i bygg og anlegg

Farlig arbeid i høyden eller med sag er årsak til mange alvorlige skader og arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg. – Flesteparten av ulykkene kunne vært unngått.

Det er grunnen til at vi i september gjennomfører en ny tilsynsaksjon med dette som tema, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

I tidligere aksjoner har Arbeidstilsynet stanset fire av ti arbeidsoperasjoner på grunn av overhengende fare for liv og helse. Mange har også fått overtredelsesgebyr.

Aksjonen nå i september er et ledd i Arbeidstilsynets innsats for å få færre fallulykker og færre kuttskader på hender og fingre. Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakerne jobber sikkert i høyden, og at arbeidsutstyr som sag er utstyrt med pålagte verneinnretninger. I tillegg er det viktig at arbeidstakerne får nødvendig opplæring slik at de bruker arbeidsutstyret riktig og bidrar til at utstyret holdes i orden og er trygt å bruke.

– De siste årene har vi kontrollert mange byggeplasser hvor det foregår arbeid i høyden. Vi mener å se en positiv utvikling, og mange virksomheter arbeider godt med helse, miljø og sikkerhet. Likevel er det viktig å holde oppe trykket på disse risikoforholdene, sier Vollheim.

Stans, gebyr eller politianmeldelse

Når Arbeidstilsynet avdekker at det foregår farlig arbeid i høyden, eller at det brukes sager hvor pålagt vern mangler, vil vi reagere med å kreve at dette rettes opp. Ved overhengende fare for liv og helse vil arbeidet stanses helt eller delvis. Virksomheten må dokumentere at faren ikke lenger er til stede før stansen kan oppheves og arbeidet gjenopptas.

Arbeidstilsynet vil i tillegg vurdere å gi overtredelsesgebyr.

– Vi gir overtredelsesgebyr i tilfeller der vi avdekker alvorlige brudd som utgjør en betydelig sikkerhets- eller helserisiko for arbeidstakerne, eller der tilsyn og pålegg ikke har ført til en forbedring. Når vi avdekker at virksomheten gjentatte ganger bryter arbeidsmiljøloven, øker vi gebyret. Alvorlige overtredelser politianmeldes, sier Vollheim.

Ulovlig innleie

Arbeidstilsynet har fra 1. juli 2020 fått myndighet til å føre tilsyn med innleie- og likebehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven. I Oslo-området vil hovedtema i denne aksjonen være om innleie fra bemanningsselskap er i henhold til regelverket.

Arbeidsgiver må sørge for at:

  • risiko blir vurdert og tiltak iverksatt før arbeidet starter
  • kun egnet utstyr brukes
  • kollektiv fallsikring (f.eks. stillas og/eller rekkverk) brukes fremfor kun personlig fallsikringsutstyr
  • arbeidstakerne får opplæring i, og informasjon om, bruk av arbeidsutstyret de skal bruke
  • arbeidstakerne får opplæring i sikkert arbeid i høyden
  • arbeidsutstyr (sager) hvor verneinnretninger mangler tas ut av bruk til det er bragt i en tilstand som gjør det trygt å bruke
  • arbeidsutstyr som ikke skal brukes, gjøres utilgjengelig for bruk, enten ved merking eller ved at det fjernes.

Saken er hentet fra Arbeidstilsynet.no

Relaterte nyheter

Få jobbene ut
Publisert:24.10.2024

Få jobbene ut

Etter landsmøtet i Bergen ble det bestemt hvilke saker vi skal jobbe med framover. Nå er det kampanjestart for sak nr 1: Få jobbene ut - Norge er ikke ferdig bygd.

Les merles mer
MEF i høringer
Publisert:24.10.2024

MEF i høringer

Det har vært flere viktige høringer på Stortinget om statsbudsjettet for 2025. Her kan dere se klipp fra høringssalen.

Les merles mer
Statsbudsjettet 2025: for lite hjelp i krevende tider
Publisert:7.10.2024

Statsbudsjettet 2025: for lite hjelp i krevende tider

Mandag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2025. Julie Brodtkorb tror 2025 blir et krevende år for anleggsbransjen. Her følger en oversikt over de viktigste funnene for MEFs medlemmer.

Les merles mer