Aktivt år for de regionale verneombudene i bygge- og anleggsbransjen
Til tross for strenge nasjonale og lokale smitteverntiltak og perioder med pålagt hjemmekontor, har de regionale verneombudene (RVO) opprettholdt et høyt aktivitetsnivå overfor virksomhetene.
I 2020 har de gjennomført fysiske besøk og gitt veiledning til virksomhetene, selv om antallet er lavere enn i et normalår. I kontakten med virksomhetene har kartlegging, risikovurdering og tiltak for å ivareta godt smittevern vært hovedfokus.
Behov for å styrke vernearbeidet i bygg og anlegg
De regionale verneombudene i bygg og anlegg er ansatt i henholdsvis Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund. Det er disse som har lagt rammene for deres utadrettede aktivitet i 2020.
Årsrapporten til de regionale verneombudene i bygge- og anleggsbransjen tegner et tydelig bilde av de HMS-utfordringene denne bransjen møter. Den viser også at det er et stort behov for RVO-enes arbeid med å styrke vernearbeidet, og bidra til at HMS-arbeidet er i samsvar med arbeidsmiljøloven.
I 2020 har RVO-ene i henholdsvis bygg- og anleggsbransjen besøkt til sammen over 5800 arbeidsplasser. RVO-ene stanset farlig arbeid hele 1810 ganger i 2020. Det er utført flest antall stans i byggebransjen med 1714 stans, hvorav et stort antall av tilfellene er stans grunnet uforsvarlig arbeid i høyden.
Brakkeforhold og smitteverntiltak
RVO-ene rapporterer at det er gjentakende utfordringer i bygge- og anleggsbransjen, blant annet dårlig sikkerhetskultur, manglende HMS-kort, manglende sikring av arbeidstakere som jobber i høyden og språkutfordringer for utenlandske arbeidere. Brakkeforhold har vært et fokusområde de siste årene. Det har det også vært i 2020, men da spesielt rettet mot smitteverntiltak og lignende. Det er fortsatt registrert et høyt antall tilfeller med uholdbare forhold på spise- og skiftebrakker.
Les rapporten på RVO sine nettsider her.
Årsrapporten for 2020 er også vedlagt i pdf.