Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde
Publisert: 21-10-2024

Endring i kjettingkravene

Ny forskrift vil forenkle våre medlemmers arbeidshverdag.

Selv om det finnes unntak for enkelte kjøretøy, skal kjøretøy med tillatt totalvekt over 3 500 kg ha med seg kjetting som passer til hjulene, dersom det er sannsynlig at de vil kjøre på offentlige veier dekket av snø eller is.

Dette gjelder uansett i perioden fra 1. november til første søndag etter 2. påskedag. Kjettingen må være av en slik type at det alltid er kontakt mellom kjettingen og veibanen.

Kjettingen skal være laget av metall/stål, være egnet for føreforholdet og tåle den påkjenning den blir utsatt for ved kjøring på vinterføre. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Kjøretøyene som er oppført i listen nedenfor er unntatt fra kravet om å ha med kjetting. Hvis kjetting likevel tas med, må den imidlertid oppfylle kravene som er beskrevet ovenfor.

  1. Bobil med tillatt totalvekt ikke over 7 500 kg,
  2. traktor,
  3. motorredskap,
  4. tilhenger og tilhengerredskap til kjøretøy angitt i bokstavene a–c,
  5. utskiftbart trukket utstyr.

- Forskriften er tredd i kraft, og gjelder fra sesongen 2024/25. MEF har jobbet med dette fritaket siden 2018. Dette fritaket er av stor betydning for en hel bransje, da det i vesentlig grad forenkler deres arbeidsdag. Det skal selvsagt brukes kjetting når det er behov for det, sier Espen Wicken, fagsjef i MEF.

pdfForskrift om endring i forskrift om bruk av kjøretøy

Relaterte nyheter

Hvordan organisere vinterdriften
Publisert:15.10.2024

Hvordan organisere vinterdriften

Myndighetene må gjennomgå og vurdere organiseringen av driftskontraktene for å få mer kunnskap om hvordan vinterdriften fungerer. Her trenger vi din hjelp!

Les merles mer
Oppdatert kostnadsindeks for september
Publisert:4.10.2024

Oppdatert kostnadsindeks for september

Driftskostnadene for anleggsmaskiner fra september 2023 til september 2024 har en nedgang på 2,5 prosent.

Les merles mer
Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina
Publisert:14.05.2024

Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina

Krigen i Ukraina har nå vart i over to år, og det er stadig store behov for bistand. Med god hjelp og samarbeid mellom offentlig forvaltning og privat næringsliv, er Norge nå en av de største bidragslandene i Europa på materiell og utstyr som sendes til Ukraina.

Les merles mer